• Pellavavaatteet

  Daman kevät/kesä´14 mallistossa GOTS-sertifikoitua ekopellavaa punaisena sekä uutuutena musta ekopellavatrikoo.

  GOTS on lyhennelmä sanoista Global Organic Textile Standard. GOTS standardi on laaja tekstiilien ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka kattaa koko tuotantoprosessin luonnonmukaisesti viljellystä raaka-aineesta koko tuotantoketjun läpi lopulliseen tuotteeseen asti. Huomioon otetaan myös ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Tekstiili, jolle on myönnetty GOTS standardin mukainen ”Organic” (luonnonmukainen) -merkin käyttöoikeus, on valmistettu raaka-aineesta, josta vähintään 95 % on viljelty luonnonmukaisesti.

  Pellavavaatteissa käytämme erityistä pehmennettyä pellavaa, ns. Bio-pellavaa, jonka värjäysprosessi on mahdollisimman luonnonmukainen. Pellavavaatteet eivät enää kutistu pesussa eivätkä rypisty yhtä paljon kuin perinteinen kovempi pellava. Kaikki mallit ovat Daman omaa, yksilöllistä mallistoa ja valmistus täysin kotimaista.

  Aada-jakku 100% pellavasta 189 €

  Kastepisara -pellavamekkotunika  195 €

  Keiju -pellavatunika 86 €

  PELLAVAVAATTEIDEN PESU- JA HOITO-OHJEET 

  Pellava vaatetusmateriaalina:

  Sileänä luonnonkuituna pellava on likaa hylkivä ja puhdistuu helpommin kuin rakenteeltaan kierteinen puuvilla. Pellava on vaatetusmateriaalina hengittävä, keveä ja kestävä, mutta myös rypistyvyys kuuluu pellavan ominaisuuksiin.

  Pesu:

  Vältä liotusta ja pese pellavavaatteet kirjopesuaineella 40 °C tai tarvittaessa 60 °C pesu-ohjelmalla mahdollisimman väljässä vedessä. Pellava ei pidä voimakkaista pesuaineista, liian mekaanisesta käsittelystä eikä linkouksesta. Värjätyille pellavavaatteille käytetään pesuaineita, jotka eivät sisällä valkaisuaineita ja annostellaan vähemmän pesuainetta kuin ohjeissa neuvotaan.

  Pellavatuotteen voi myös kastella märäksi ennen pesukoneeseen laittamista, se vähentää pesuryppyjä. 

  Kuivaus:

  Pellavavaatetta ei saa kuivata rumpukuivaajassa eikä kuumassa esim. auringossa.

  Oio pellavavaate mahdollisimman hyvin heti pesun jälkeen.

  Silitys:

  Silitä pellavavaatteet nahkean kosteina kuumalla raudalla. Jos vaate ehtii kuivumaan, kostuta se ennen silitystä. Jos mahdollista, silitä pellavavaatteet käyttöä edeltävänä päivänä, jolloin ne ehtivät kuivahtaa kunnolla ja säilyvät sileämpinä. Älä silitä likaista vaatetta, ettei lika kiinnity kankaaseen.

  Muu huolto:

  Säilytä pellavavaatteet siten, ettei niihin pääse tulemaan taitoksia. Käytettyä, tahratonta pellavavaatetta kannattaa ennemmin tuulettaa kuin pestä, sillä myös ulkoilmassa tuulettaminen puhdistaa luonnonkuituja.

  Kosteassa höyryssä roikuttaminen esim. kylpyhuoneessa suihkun jälkeen tai kosteassa ulkoilmassa, on hyvä pikakonsti ryppyjen oikomiseen.

  Koska pellavan voi pestä matalassa lämpötilassa ja sitä ei kuivata kuivausrummussa, pellavatekstiilien hoito kuluttaa vähän energiaa.