Saat yli 100 €:n ostoksiin ilmaisen toimituksen!

#VASTUULLISUUSTEKO

Reilua vastuullisuutta

Dama Designin tarina alkaa kunnioituksesta luontoa ja ympäristöä kohtaan. Koko malliston liikeidea perustuu kestävän kehityksen periaatteille. Ammattitaitoisella muotoilulla luodaan tuotteita, jotka on suunniteltu käyttäjän tarpeisiin.

Malliston vaatteet kestävät aikaa, ne ovat monikäyttöisiä ja niitä valmistetaan vain pieniä sarjoja. Materiaalit ovat laadukkaita ja ekosertifioituja luonnonmateriaaleja.

Suunnittelusta lähituotantoon

Daman malliston vaatteet ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat lähes ympärivuotiseen käyttöön. Mallit on hiottu aikuisen naisen muuttuvalle vartalolle sekä eri vartalotyypeille. Vaatteita on mahdollista saada koosta XS aina kokoon 4XL saakka. Suunnittelussa lähtökohtana on mukavat, laadukkaat ja tyylikkäät vaatteet arkikäyttöön, mutta malliston vaatteet sopivat myös juhliin. Näin vaate ei jää vain yhteen käyttöön, vaan sitä on mahdollisuus jatkossa hyödyntää arkipukeutumisessa.

Daman malliston vaatteet ovat ajattomia ja klassisen tyylikkäitä. Koska vaatteet valmistetaan laadukkaista materiaaleista, säilyy vaate käytössä hyvänä pitkään. Jos vaate kuitenkin käytössä kuluu tai rikkoontuu, teemme myös korjausompelua.

Kaikki Daman käyttämät logistiikkaketjut on mietitty mahdollisimman lyhyiksi. Suunnittelu ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua, se kulkee mukana niin pyöräillessä kuin keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Kaavoitus ja leikkuu tehdään myymälän yhteydessä olevassa työtilassa Turun keskustassa, jossa meillä on myös kangasvarasto. Aila-ompelijamme työskentelee muutaman kilometrin päässä myymälästä.

Kaavojen sarjoitus, pesulaput, tuotelaput ja muu printtimateriaali tulevat kaikki Turun alueelta. Vetoketjut valmistetaan ympäristöystävällisesti suomalaisomisteisella tehtaalla Puolassa. Materiaalit tulevat Euroopasta ja ovat laadukkaita luonnonmateriaaleja – villa, merinovilla, puuvilla, pellava, hamppu ja viskoosi. Kaikki materiaalit ovat kestäviä ja pestäviä.

Eurooppalaiset sertifioidut luonnonmateriaalit

Käytämme mallistomme vaatteissa mahdollisimman ekologisia luonnonmateriaaleja. Kaikki kankaamme ovat peräisin Euroopasta ja ne on valmistettu EU:n säännösten ja ympäristöstandardien mukaan. Noin 99 % käyttämästämme puuvillasta on saanut Öko-Tex 100 -sertifikaatin. Sertifikaatti takaa, että materiaali on turvallista, siinä ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Käyttämällämme merinovillalla on RWS-sertifikaatti (Responsible wool standard). Sertifikaatti varmistaa, että villa tulee vastuullisilta viljelijöiltä, jotka kiinnittävät huomiota lampaiden, työntekijöiden ja maaperän hyvinvointiin. Käytämme vain mulesing-vapaata merinovillaa.

Mallistoomme on tulossa merinovillamallit, jotka valmistetaan ohuemmasta ja sileämmästä merinovillasta. Tämän villan merinolampaat laiduntavat Falklandin saarilla, jossa lampaat saavat laiduntaa eristyksissä maailmalta yhdessä pingviinien kanssa. Falkland saarten ilmastossa lampaat pystyvät laiduntamaan myös ympäri vuoden.

Uutena vastuullisesti tuotettuna kuituna tuomme mallistoomme myös kiertotaloudesta syntyneen  QMILK-kuidun. Sen raaka-aineena on elintarviketeollisuuden ylijäämänä syntyvä maitoproteiini, joka aikaisemmin päätyi jätteeksi.


Kierrätysmateriaalit ja zero waste
Kierrätysmateriaaleja olemme käytetty joissakin suunnittelemissamme ja valmistamissamme työvaatteissa. Esimerkiksi Daman suunnittelemat Väskin-saaren työasujen materiaaleista yli puolet oli kierrätettyjä vaatteita ja kankaita. Honkapirtin karjalaistyylisissä tarjoilijoiden asuissa vanhat pöytäliina ja kirjontatyöt pääsivät uuteen elämään.

Dama Design pyrkii tuotannossaan Zero waste -toimintaan. Mallistoon kuuluu myös uniikkeja vaatteita ja asusteita, joita valmistetaan leikkuun tilkuista, kuten esim. keittovillasta kynsikkäitä ja lapasia. Kangastilkkuja on saatavilla myös kouluihin ja päiväkoteihin askartelumateriaaliksi.

Suomalaisen työn ja vastuullisuuden merkit

Dama Desingille on myönnetty jo vuonna 2017 Avainlippu ja Design from Finland -merkit.

Design from Finland -merkki kertoo suomalaisesta korkealuokkaisesta muotoiluosaamisesta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Merkkiä kantavat tuotteet ja palvelut on muotoiltu Suomessa ammattimaisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti. Design from Finland -merkkiyritykset viestivät avoimesti tuotantoketjunsa rakenteesta ja valmistusmaasta.

Lue tarkemmin tästä.

Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle, tuoteryhmälle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset. Merkin myöntää Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkkitoimikunta.

Lue tarkemmin tästä.

 

Tutustu tarkemmin suomalaiseen työhön ja siitä kertoviin merkkeihin täällä.